Menu
Offerte aanvragen
De Betere Schilder – het erkende keurmerk voor schilders
Zoek een erkend Betere Schilder bij u in de buurt (bv. Breda of 4821AA) Zoek een Betere Schilder (bv. 4821AA)

Zzp'ers luiden noodklok over nieuwe VAR

Schilder

Vier grote zzp-organisaties maken zich flinke zorgen over de nieuwe VAR-wet waar staatssecretaris Wiebes aan werkt. Zij hebben daarom een brandbrief naar de Eerste Kamer gestuurd.

De ondernemers zijn bezorgd om de opvolger van de VAR, een document dat aantoont dat iemand zelfstandig ondernemer is en dat de opdrachtgever dus geen sociale premies hoeft af te dragen. Een opvolger moet problemen met de VAR verhelpen maar de plannen daarvoor stuiten op verzet.

'Nieuwe papieren tijger'
Zelfstandigen Bouw noemt de voorgestelde  'modelovereenkomst' tussen de zzp’er en opdrachtgever een 'nieuwe papieren tijger' en vreest zelfs dat de rechtspositie van zzp’ers verslechtert in plaats van verbetert.

Het wetsvoorstel gaat over de relatie tussen de zzp’er en de opdrachtgever. Moet je als zelfstandige wel of geen belasting betalen en zo ja, hoeveel dan? Op dit moment gebruik je daarvoor als zelfstandige dus een VAR. Maar volgens Wiebes legt die VAR te weinig verantwoordelijkheid bij de opdrachtgever. 
 

Schijnzelfstandigheid
De nieuwe wet van Wiebes, de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA), moet daar verandering in brengen via een modelcontract tussen opdrachtgever en ZZP’er. Hiermee moet schijnzelfstandigheid worden tegengegaan. Je bent schijnzelfstandige wanneer je formeel en voor de belastingdienst ondernemer bent, maar eigenlijk in dienst bij een werkgever had gemoeten.

Volgens de zzp-organisaties helpt de nieuwe wet daarbij wel, maar onvoldoende. "De DBA dreigt een papieren bureaucratische tijger te worden en de ondernemer op te zadelen met een wirwar aan overeenkomsten", zegt Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw. Er zou een woud aan dit soort contracten ontstaan en ook van naleving van deze wet ook nog niets gebleken.


Laatste poging

Een brief naar de Eerste Kamer lijkt nu een laatste poging van de organisaties om Wiebes te kunnen bijsturen. De Eerste Kamer is behoorlijk kritisch over de wet en heeft de stemming hierover al eens uitgesteld. Morgen wordt de wet opnieuw behandeld in de Kamer. De stemming is een week later. Als alles goed gaat moet de nieuwe wet per 1 april dit jaar ingaan.

 

Bron: RTL Z

terug naar vorige pagina

Een erkend Betere Schilder biedt u veel voordelen

  • Getoetste schilders
  • Jarenlange garantie
  • Klachtenprocedure
  • Klanttevredenheid: 9,0
  • 9% BTW-tarief
  • Gedeponeerde voorwaarden
Bekijk alle voordelen