Menu
Offerte aanvragen
De Betere Schilder – het erkende keurmerk voor schilders
Zoek een erkend Betere Schilder bij u in de buurt (bv. Breda of 4821AA) Zoek een Betere Schilder (bv. 4821AA)

Staatssecretaris Wiebes: VAR weg en geen BGL

Schilder

Minder papierwerk voor zzp'ers, opdrachtgevers én voor de Belastingdienst. En bovendien zekerheid vooraf over hoe de fiscus de arbeidsrelatie tussen zzp'er en opdrachtgever beoordeelt dankzij 'modelcontracten'.

Dat staat in een brief die staatssecretaris Wiebes van Financiën maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De staatssecretaris licht in deze brief een aanpassing toe van het wetsvoorstel invoering Beschikking geen loonheffingen (BGL), dat momenteel voorligt in de Tweede Kamer.

Voor zzp’ers dalen de administratieve lasten: zij hoeven straks geen VAR-verklaring meer aan te vragen en ook geen vragenlijst in te vullen via een webmodule, zoals aanvankelijk voorzien in het wetsvoorstel BGL.

Het alternatief voor de BGL betekent dat het bestaande systeem van zogeheten VAR-verklaringen verdwijnt. 
De staatssecretaris streeft naar invoering per 1 januari 2016. Tot die tijd blijft de huidige VAR-systematiek gehandhaafd.


Wat is de VAR-verklaring?
De Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) is verplicht voor zzp’ers, omdat zij daarmee aantonen dat ze voor meerdere opdrachtgevers werken. Opdrachtgevers hoeven voor zzp’ers geen premies af te staan. Als de zzp’er niet voor meerdere opdrachtgevers werkt, maar afhankelijk is van één opdrachtgever, dan is er sprake van verkapte loondienst. Het is dan eigenlijk net alsof de zzp’er in dienst is bij de opdrachtgever, alleen heeft de opdrachtgever niet de lasten van werkgeverspremies die bij een normaal dienstverband horen. Dit soort schijnzelfstandigheid wil de overheid tegengaan.

terug naar vorige pagina

Een erkend Betere Schilder biedt u veel voordelen

  • Getoetste schilders
  • Jarenlange garantie
  • Klachtenprocedure
  • Klanttevredenheid: 9,0
  • 9% BTW-tarief
  • Gedeponeerde voorwaarden
Bekijk alle voordelen